Verksamhet

Vår verksamhet ska följa skolverkets styrdokument ”Läroplan för förskolan Lpfö 98 reviderad 2010”

Läroplanen är indelad i olika områden som tillsammans bildar en helhetssyn på hur vi ska hjälpa barnen att skapa en trygg och utvecklande miljö, där barnets behov står i centrum för på vilket sätt vi ska ge barnet  utforskande och utvecklande kunskap om sin omvärld. Ett viktigt arbete är att ha ett nära samarbete med föräldrarna, så att de blir delaktiga i barnets kunskapsinhämtande och föräldrarnas påverkan om hur verksamheten bedrivs.

Varje termin jobbar vi efter mål som vi har valt utifrån barngruppens behov. Vi väver in de olika delmålen som står i läroplanen så att det blir en varierande vardag för barnen på förskolan. Det mål som vi valt ligger till grund för vårt systematiska kvalitetsarbete. Tanken är att barn och föräldrar ska se en röd tråd i vår pedagogiska verksamhet.

DAGSRUTINER

En dag på rödhaken ser ut så här:
kl. 6.30 öppnar förskolan.
kl. 8.00 äter vi frukost.
kl. 8.30-9.30 är barnen igång med egna aktiviteter.
kl. 9.30-10.45 är det projekt/tema i olika grupper.
kl. 10.45-11.45 är det utevistelse.
kl. 11.45 äter vi lunch.
kl. 12.30 sover de som behöver och resten hör på saga i smågrupper.
kl. 13.00-15.00 är det egna aktiviteter/utevistelse/uppföljning av tema/projekt.
kl. 15.00 äter vi mellanmål.
kl.15.30-17.30 är barnen igång med egna aktiviteter.

MATEN PÅ RÖDHAKEN

Nästan all mat som vi äter på förskolan lagar vi själva och från grunden och så långt det är möjligt väljer vi ekologiska produkter. Vi i arbetslaget turas om att laga mat efter ett fyra veckors schema. Vi har en varierande kost och tillgodoser barnens olika behov av specialkost. Vi ser till att barnens önskemål om vilken mat vi ska äta uppfylls en gång per termin.

INSKOLNINGSRUTINER

När barnet fått en plats hos oss bestämmer vi tillsammans med föräldrarna när inskolningen ska ske. Vi brukar börja med några hälsa på dagar då barnet och föräldern/föräldrar kommer till förskolan mellan kl 9-11. Efterhand utökas vistelsetiden och föräldern/föräldrarna vinkar hejdå och barnet  är självt på förskolan kortare eller längre stunder. Vid första måltiden på förskolan är föräldern/föräldrarna med och äter. Efter cirka två veckor brukar barnet vara inskolat och föräldern/föräldrarna återgår till sitt arbete. Vi strävar alltid efter att barnet och föräldrarna ska känna sig trygga i verksamheten.